MAAK JE IDEE TASTBAAR!

OMDAT WE NU EENMAAL NIET ALLES ZELF KUNNEN MAAR WEL VRAGEN KRIJGEN OVER 3D-PRINTEN HEBBEN WE SAMENWERKING GEZOCHT MET EEN VAN NEDERLANDS GROOTSTE 3D-PRINT LEVERANCIERS. ZO KUNNEN WE U OOK 3D-OPLOSSINGEN VAN CAD-TEKENING TOT TASTBAAR OBJECT AANBIEDEN.

MULTIJET 3D-PRINTING IS EEN PRINT TECHNIEK WAARMEE DIRECT VANUIT HET 3D-CAD MODEL EEN FYSIEK MODEL GEMAAKT KAN WORDEN.
POLYJET 3D-PRINTING IS EEN PRINT TECHNIEK WAARMEE DIRECT VANUIT HET 3D-CAD MODEL EEN FYSIEK MODEL GEMAAKT KAN WORDEN.
MET BEHULP VAN VACUÜMGIETEN IS HET MOGELIJK OM EEN KLEINE SERIE REPLICA’S VAN EEN MOEDERMODEL TE VERVAARDIGEN. DIT IS EEN INTERESSANTE TECHNIEK INDIEN U SNEL DE BESCHIKKING WILT HEBBEN OVER EEN AANTAL PROTOTYPEN, BIJVOORBEELD VOOR TESTDOEL- EINDEN OF EEN BEURSPRESENTATIE. OOK WANNEER SLECHTS EEN BEPERKT AANTAL EINDPRODUCTEN NODIG IS, KAN VACUÜMGIETEN EEN ECONOMISCHE PRODUCTIETECHNIEK ZIJN.
STEREOLITHOGRAFIE (SLA) IS EEN ADDITIVE MANUFACTURING TECHNIEK WAARMEE DIRECT VANUIT HET 3D-CAD MODEL EEN FYSIEK MODEL GEMAAKT KAN WORDEN.
Schermafbeelding 2017-05-15 om 09.47.41
Schermafbeelding 2017-07-20 om 08.46.46
Schermafbeelding 2017-05-15 om 09.49.47
Schermafbeelding 2017-05-15 om 11.14.01

De machine print vloeibare polymeren. Het bouwmateriaal en het supportmateriaal wordt door honderden spuitmondjes geprint. Vervolgens wordt het materiaal met behulp van UV-licht uitgehard (gepolymeriseerd). De printkop beweegt over een afstand van 30 micron omhoog en een volgende laag wordt weer geprint en zo wordt het gehele product laag voor laag opgebouwd. Met deze techniek kunnen modellen zeer nauwkeurig opgebouwd worden, met hoge detaillering en glad oppervlak. Het spuitmateriaal in deze machine is Visjet M3 Black. Dit is een stevige zwarte kunsthars, E-modulus is 1594 Mpa.

De Polyjet-machine werkt met vloeibare polymeren. Het bouwmateriaal en supportmateriaal wordt door honderden spuitmondjes geprint. Vervolgens wordt het materiaal met behulp van UV-licht uitgehard (gepolymeriseerd). Het bouwplateau zakt over een afstand van de opbouwlaagdikte (16 of 30 micron). Een volgende laag wordt weer geprint en zo wordt het gehele product laag voor laag opgebouwd. Met deze techniek kunnen modellen zeer nauwkeurig opgebouwd worden, met hoge detaillering en glad oppervlak. Voor Polyjet 3D-Printing is een breed scala aan materialen beschikbaar. Er zijn verscheidene harde ABS-achtige kunstharsen in diverse kleuren en er zijn rubberachtige materialen beschikbaar.

Als moedermodel is een polyjet of stereolithografie model, direct te vervaardigen aan de hand van een 3D-CAD model, bij uitstek geschikt. Het moedermodel wordt afgewerkt naar de gewenste afwerkingsgraad. Voor technische prototypen voldoet het stereolithografie model direct, maar indien gewenst kan het model fraai afgewerkt worden en voorzien van bijvoorbeeld een textuur of hoogglans lak. Dit model kan nu gebruikt worden als basis om een siliconen mal te gieten. De replica is een exacte en nauwkeurige weergave van het moedermodel, maar dan met de gewenste materiaaleigenschappen. Het aantal afgietingen dat in een mal geproduceerd kan worden is onder andere afhankelijk van productvorm en de gebruikte giethars. Doorgaans wordt een levensduur van 20 stuks gegarandeerd, maar het kan ook zijn dat een veelvoud daarvan gehaald wordt.

Binnen dit proces wordt een vloeibare hars (fotopolymeer) door het licht van een laserstraal laagje voor laagje uitgehard (gepolymeriseerd). Na het uitharden van een laag daalt het machineplateau met de bewerkte lagen in de vloeistof over een afstand die overeen komt met de laagdikte. De vloeistof stroomt over het uitgeharde deel van het product en er kan een nieuwe laag uitgehard worden. Op deze wijze wordt het gehele product laag voor laag opgebouwd.RP2 gebruikt de nieuwste stereolithografie materialen, ontwikkeld om de functionele aspecten van prototypes te verbeteren. Deze materialen bieden uitstekende mogelijkheden om sterkte, nauwkeurigheid, flexibiliteit en een goede oppervlakte kwaliteit te combineren. De gemaakte prototypes zijn nu niet alleen geschikt als zichtmodellen en gietmasters, maar ook als functionele prototypes.
SL-E2000 is een materiaal dat helder transparant afgewerkt kan worden, standaard afwerking is gematteerd. SL-E2200 is een grijs gekleurd materiaal dat de eigenschappen van ABS benadert.